Podwieczorek wspomnień
Niby te ciasta potrafimy zrobić same. Ale u babci smakują jakoś inaczej. Przenoszą nas w czas dzieciństwa...
Rada 1. Drożdże potrzebują ciepła, by pracować. Optymalna temperatura to 37 stopni Celsjusza. By ją osiągnąć, wystarczy rozgrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć go i wstawić do niego zagniecione ciasto przykryte ściereczką.
Rada 2. Formy do pieczenia ciasta należy zawsze natłuszczać margaryną lub masłem, nigdy olejem. Albo wykładać papierem do pieczenia.
Rada 3. Papier do pieczenia nie będzie się zwijał na blaszce, jeśli jego rogi przykleimy do niej na przykład kawałeczkami masła.
Składniki na 15 sztuk: 1szklanka płatków owsianych, 1 szklanka suszonych żurawin, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki płynnego miodu, 2 jajka, po 2 łyżki ziaren pszenicy i prosa, 10 dag rodzynek, po łyżce posiekanych orzechów i mielonych migdałów, gałka muszkatołowa, mleko (niekoniecznie)
Czas przygotowania: 30 minut
Cena jednej sztuki 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 315 kcal, białko 12 g, tłuszcz 73 g, węglowodany 55 g
1. Płatki owsiane prażymy na suchej rozgrzanej patelni na jasnozłoty kolor.
2. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę, chwilę ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i łyżce miodu, nadal ucierając, aż powstanie puszysta masa.
3. Żurawinę wysypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem, odstawiamy, aby obciekła.
4. Ziarna pszenicy i prosa mielimy, orzechy siekamy nożem. Do masy margarynowo-jajecznej dodajemy płatki owsiane, zmielone zboża, rodzynki, żurawinę, mielone migdały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę mleka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
5. Ciasto pozostawiamy na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie nabieramy je łyżką i układamy na wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze nieduże, kuliste porcje. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez 25 do 30 minut.
Składniki na 12 porcji: 200 ml mleka, 50 dag mąki, 6 dag cukru, szczypta soli, 1 żółtko, 2 jajka, łyżka maku, łyżka płatków migdałowych, 4 dag drożdży, torebka cukru waniliowego, 10 dag miękkiego masła
Czas przygotowania: około 60 minut
Cena jednej porcji około1,00 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 200 kcal, białko 37 g, tłuszcz 58 g, węglowodany 20,8 g
1. Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wsypujemy do miski i robimy w środku zagłębienie. Wlewamy do niego drożdże wymieszane ze 100 ml letniego mleka. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.
2. Topimy masło, studzimy, wlewamy do zaczynu. Dodajemy resztę mleka, cukier waniliowy i wbijamy jajka. Wyrabiamy na jednolite ciasto (powinno łatwo odchodzić od ręki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je zagniatamy, dzielimy na 6 porcji. Formujemy je w wałki równej długości i zaplatamy z nich dwa warkocze. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody (lub mleka). Dekorujemy makiem i migdałami. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto: szklanka mąki krupczatki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 12 dag masła lub margaryny, 7 dag cukru pudru, pół opakowania cukru waniliowego, szczypta soli, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany
Masa serowa: 50 dag białego tłustego sera, 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 5 dag rodzynek
Czas przygotowania: 60 minut
Cena jednej porcji około 0,70 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 307 kcal, białko 23 g, tłuszcz 46 g, węglowodany 84 g
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, niezbyt twardy tłuszcz, cukier waniliowy, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki na górną półkę.
2. Tortownicę lub zwykłą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Przenosimy je na wałku na blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Ser mielimy, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Mieszamy.
4. Masę serową wykładamy na placek i pieczemy jeszcze około 40 minut. Pozostawiamy w wygaszonym piekarniku, aż ciasto wystygnie.
Rewia 4/2011