Polędwiczki w maku i musztardzie
Składniki
na 4 porcje
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki musztardy
- 800 g polędwiczek wieprzowych
- 2-3 łyżki + 1 płaska łyżeczka suchego maku
- 1 szalotka
- 10 g masła
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 200 g makaronu tagliatelle (grube wstążki)
- 50 g śmietany kremówki
- 4 gałązki trybuli
- cukier, sól, pieprz
1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Wymieszaj z musztardą. Polędwiczki opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Posmaruj ok. 1 łyżką musztardy z tymiankiem i obtocz w 2-3 łyżkach maku.
2. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle rozgrzanym w brytfance. Dodaj polędwiczki. Podlej 100 ml białego wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Gotowe mięso wyjmij, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
3. Śmietanę wymieszaj z pozostałym winem i 5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj resztę musztardy z makiem i pozostałą łyżeczkę maku. Gotuj, mieszając, przez 7 minut. Trybulę opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do sosu. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj jako dodatek do polędwiczek. Danie udekoruj odłożoną trybulą.