Reklama

Polędwiczki z wiśniami

Pyszne dania, które przyrządzisz na ostatnią chwilę? Proszę bardzo! Oto pomysł na potrawę, która uświetni powitanie Nowego Roku.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2/3 szklanki bulionu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Składniki na sos wiśniowy

  • 3 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1/2 papryczki chili
  • po łyżce octu balsamicznego i winnego
  • 4 łyżki likieru wiśniowego

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż wiśnie i cienko pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Dodaj resztę składników sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 

2. Polędwiczkę oczyść i pokrój w poprzek na 2-centymetrowe plasterki. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. 

3. Każdy kawałek mięsa obsmaż na patelni z gorącym masłem po 7 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej bulion i zagotuj. Po 2 minutach dolej sos wiśniowy. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy