Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki oczyścić, odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc "kieszonki". Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 10 minut, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem i warzywnym garniturem, np. z brokułami z wody.