Policzki z dzika
Wykwintna dziczyzna? Polecamy przepis na smakowite policzki z dzika z przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki
- 1 kg policzków z dzika
- sól
- pieprz
- 1 łyżka tymianku
- mąka do obtoczenia
- smalec wieprzowy do smażenia
- 1 l czerwonego wina wytrawnego
- 2 garście śliwek suszonych w dymie
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka bulionu jarzynowego do podlania
- 3 gałązki rozmarynu
do dekoracji
- rozmaryn
- liście młodego buraka
do podania
- ziemniaki opiekane z rozmarynem
na surówkę
- ½ kg czarnej (fioletowej) marchewki
- masło do smażenia
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 2 łyżki powideł z węgierek
- 250 ml soku śliwkowego
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Dziczyznę przełożyć do zamykanego naczynia, oprószyć solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane policzki obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu (najlepiej od razu w dużym rondlu, by mięsa już nie przekładać). Zalać winem - mięso powinno być zanurzone. Wrzucić czosnek i śliwki. Przykryć i dusić do miękkości przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu podlać wywarem jarzynowym. Pod koniec dorzucić świeży rozmaryn.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie, ale uwaga - ta odmiana bardzo brudzi dłonie). Przesmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym maśle. Podlać octem winnym i odparować. Dodać powidła i sok śliwkowy, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Policzki podawać z sosem, który powstał podczas duszenia (należy przetrzeć go przez sito) oraz marchewką i opiekanymi ziemniakami.