Reklama

Pomidorowe gnocchi

Prosty obiad we włoskim stylu? Oto przepis na gnocchi od A do Z, który zasmakuje całej rodzinie!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i obieramy. Kiedy są jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z mąką, szczyptą soli oraz jajkiem i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, z których formujemy wałeczki. Nożem odkrawamy małe kawałki, które formujemy w dłoniach i odciskamy widelcem wzorek. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. 

2. Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kluseczki mieszamy z sosem przed podaniem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy