Pomidorowe risotto
Do przyrządzenia risotta potrzebny jest ryż o okrągłych ziarnach (odmiana arborio). Długoziarnisty nie nadaje się, bo się nie rozklei.
1 Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, ziołami i łyżką oliwy, piec 30 min w temp. 180°C.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na reszcie oliwy.
3. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pomidorki opłukać, dołożyć, krótko przesmażyć. Dodać opłukany ryż, smażyć jeszcze minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki. Doprawić.
4. Ryż dusić, mieszając i dolewając po trochu bulion. Gdy ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty. Podawać z mięsem, posypać parmezanem, udekorować bazylią.
Zobacz także: