Pomidorowy gulasz ze szpinakiem
Prezentujemy przepis na wyśmienity gulasz. Takiego nie jedliście.

Składniki
- kilogram łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 100 g mrożonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki gładkiej
- 250 ml śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Teraz kolej na mięso - podziel je na gulaszową kostkę.
2. Rozgrzej olej na patelni. Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż je razem z czosnkiem na patelni. Podsmaż około 2-3 minuty. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodaj cebulę. Podsmaż chwilę i gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę.
3. Gdy mięso nieco się podsmaży,dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. godzinę na średnim ogniu.
4. Rozgrzej olej na małej patelni. Wrzuć orzechy nerkowca, a po dwóch minutach wyjmij je, ostudź i przełam na mniejsze części. Pokrój oczyszczone pomidory. Świeży szpinak umyj i dobrze osusz.
5. Pomidory zmieszane ze śmietaną dodaj 20 minut przed końcem gotowania. A szpinak i orzechy nerkowca 10 minut przed końcem. Dodaj jeszcze pokrojony szczypiorek i dopraw do smaku.