Reklama

Pomidory faszerowane

Kuskus będzie mieć wyrazistszy smak, jeśli zalejesz go bulionem warzywnym. Musi być niemal wrzący, żeby kuskus się udał.

Składniki

  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 5 dag kuskusu
  • 1 cukinia
  • 2 cebule czerwone
  • 10 dag sera feta
  • 150 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony oraz ziołowy
  • cukier
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie:

Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu wydrążyć, pokroić w kostkę.

Cebule oczyścić, posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię i pokrojony miąższ pomidorów. Doprawić przyprawami i ziołami, wymieszać z kuskusem i pokruszoną fetą.

Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy