Pomidory faszerowane
Kuskus będzie mieć wyrazistszy smak, jeśli zalejesz go bulionem warzywnym. Musi być niemal wrzący, żeby kuskus się udał.
Przygotowanie:
Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu wydrążyć, pokroić w kostkę.
Cebule oczyścić, posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię i pokrojony miąższ pomidorów. Doprawić przyprawami i ziołami, wymieszać z kuskusem i pokruszoną fetą.
Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC.
Zobacz także: