Pomidory faszerowane kaszą z serem i kiełbasą
Wyglądają wspaniale, jeszcze lepiej smakują.

Składniki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 4 bardzo duże pomidory, np. bawole serca
- 1 opakowanie sera owczego (ok. 200 g)
- 1 cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 150 g kiełbasy chorizo
- sól i pieprz
- oliwa
Umyj pomidory i odetnij górne części warzyw. Ostrożnie wydrąż łyżką miąższ. Uważaj, żeby nie podziurawić pomidorów.Przełóż miąższ do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz umytą i posiekaną natkę. Pokrój w kosteczkę ser i wrzuć do miski. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. Przelej kaszę zimną wodą i gotuj przez pięć minut - powinna być nieco twardawa. Dodaj kaszę do reszty składników, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Napełnij farszem pomidory. Posmaruj dno i boki naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Ważne, aby naczynie nie było zbyt duże i żeby po włożeniu pomidorów, stały one dość ciasno obok siebie. Na pomidory nałóż odkrojone wcześniej "czapeczki". Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw pomidory. Piecz około 20 minut, aż się zarumienią i pomarszczą. Warzywa powinny puścić sporo soku. W razie potrzeby możesz je również podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu warzywnego.
Zobacz także: