Pomidory faszerowane kaszą z serem i kiełbasą
Wyglądają wspaniale, jeszcze lepiej smakują.
Umyj pomidory i odetnij górne części warzyw. Ostrożnie wydrąż łyżką miąższ. Uważaj, żeby nie podziurawić pomidorów.
Przełóż miąższ do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz umytą i posiekaną natkę. Pokrój w kosteczkę ser i wrzuć do miski. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo.
Przelej kaszę zimną wodą i gotuj przez pięć minut - powinna być nieco twardawa. Dodaj kaszę do reszty składników, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Napełnij farszem pomidory. Posmaruj dno i boki naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Ważne, aby naczynie nie było zbyt duże i żeby po włożeniu pomidorów, stały one dość ciasno obok siebie. Na pomidory nałóż odkrojone wcześniej "czapeczki".
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw pomidory. Piecz około 20 minut, aż się zarumienią i pomarszczą. Warzywa powinny puścić sporo soku. W razie potrzeby możesz je również podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu warzywnego.
Zobacz także: