Reklama

Pomidory faszerowane kaszą z serem i kiełbasą

Wyglądają wspaniale, jeszcze lepiej smakują.


Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 bardzo duże pomidory, np. bawole serca
  • 1 opakowanie sera owczego (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • sól i pieprz
  • oliwa

Umyj pomidory i odetnij górne części warzyw. Ostrożnie wydrąż łyżką miąższ. Uważaj, żeby nie podziurawić pomidorów.

Przełóż miąższ do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz umytą i posiekaną natkę. Pokrój w kosteczkę ser i wrzuć do miski. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. 

Przelej kaszę zimną wodą i gotuj przez pięć minut - powinna być nieco twardawa. Dodaj kaszę do reszty składników, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 

Napełnij farszem pomidory. Posmaruj dno i boki naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Ważne, aby naczynie nie było zbyt duże i żeby po włożeniu pomidorów, stały one dość ciasno obok siebie. Na pomidory nałóż odkrojone wcześniej "czapeczki". 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw pomidory. Piecz około 20 minut, aż się zarumienią i pomarszczą. Warzywa powinny puścić sporo soku. W razie potrzeby możesz je również podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu warzywnego.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy