Pomidory faszerowane ryżem z krewetkami

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Przystawka idealna na letnie przyjęcie w gronie znajomych
Przystawka idealna na letnie przyjęcie w gronie znajomych123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 dużych pomidorów
  • 1 szklanka małych krewetek
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 gałązki kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody, osolić, wsypać opłukany ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Rozdzielić ziarna widelcem, ostudzić.

2. Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodać opłukane, osuszone krewetki, smażyć 4 min. Ostudzić.

3. Cytrynę umyć i sparzyć. Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ. Odcięte części pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę, wsypać do miski. Dołożyć zimne krewetki i ryż, posiekane kolendrę i szczypior (kilka łodyżek odłożyć do dekoracji), doprawić solą, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać.

4. Sałatką nadziać wydrążone pomidory, udekorować cząstkami cytryny i szczypiorem.

Zobacz także:

Krewetki z trawą cytrynowąStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas