Pomidory w roli głównej
Na surowo lub zapiekane. Wybór należy do ciebie. Jedno jest pewne. Warto jeść te warzywa o każdej porze roku.
Składniki
- 12 niedużych pomidorów
- mała puszka zielonego groszku
- 3-4 ogórki konserwowe
- 25 dag wędliny drobiowej w grubych plastrach
- 8 łyżek majonezu light
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 liście sałaty lodowej
- 4 łyżki jasnego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Groszek odcedzić, osączyć na sicie. Plasterki wędliny i ogórki pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć czubki. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ - ostrożnie, by nie przebić skóry. Napełnić sałatką.
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na duże kawałki, rozłożyć na płaskich talerzach. Na nich ułożyć pomidory, udekorować ogórkami. Wszystko skropić octem i oliwą, posypać natką.
Całość można zapiec. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przygotowane pomidory z farszem wkładamy na 20 minut do piekarnika. Nie używamy termoobiegu.
Zobacz także: