Pomidory w roli głównej
Na surowo lub zapiekane. Wybór należy do ciebie. Jedno jest pewne. Warto jeść te warzywa o każdej porze roku.
Groszek odcedzić, osączyć na sicie. Plasterki wędliny i ogórki pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć czubki. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ - ostrożnie, by nie przebić skóry. Napełnić sałatką.
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na duże kawałki, rozłożyć na płaskich talerzach. Na nich ułożyć pomidory, udekorować ogórkami. Wszystko skropić octem i oliwą, posypać natką.
Całość można zapiec. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przygotowane pomidory z farszem wkładamy na 20 minut do piekarnika. Nie używamy termoobiegu.
Zobacz także: