Pomidory zapiekane z mięsem
Świeżo zerwane z krzaczka, mięsiste i aromatyczne. Świetnie smakują na zimno i na ciepło, podane z mięsem mielonym.
Sposób przygotowania:
1. Z każdego pomidora odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Odwrócone pomidory postaw na talerzu lub papierowym ręczniku, by ociekły z soku. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Zielone papryczki pokrój w talarki.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 7-10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 min. Dodaj natkę, dopraw do smaku. Farszem wypełnij wydrążone pomidory. Na wierzchu ułóż zielone papryczki.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Włóż pomidory. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na przykład z ugotowanym ryżem.
Zobacz także: