Pomysł na pasztet
Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.
Pasztet z kapusty
Składniki
- 70 dag białej kapusty
- namoczone w wodzie kajzerka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
- cebula
- por
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- pęczek koperku
Cebulę, kapustę i pora pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dosyp pora i kapustę. Przesmaż. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Duś ok. 30 minut. Wrzuć odciśniętą bułkę, jajka, koperek i dopraw gałką muszkatołową. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Z soczewicy
Składniki
- 30 dag soczewicy
- 15 dag wieprzowiny
- 2 plastry słoniny
- 20 dag pieczarek
- oliwa
- 1/2 szklanki bulionu
- kajzerka namoczona w wodzie
- 2 jajka
- bułka tarta
- mielona gałka muszkatołowa
- cząber
- majeranek
- sól i pieprz
Mięso i słoninę podsmaż w głębokim garnku, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Pieczarki obierz i usmaż na oliwie. Przełóż do mięsa i chwilę podduś. Następnie dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką.
Ugotowaną soczewicę, grzyby i mięso dwa razy przekręć przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku gałką, cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem.
Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Następnie napełnij przygotowaną masą. Piecz około godziny w temp. 200°C. Podawaj na zimno lub gorąco z pikantnymi sosami.
Z gęsiej wątróbki z sosem żurawinowym
Składniki
- 40 dag filetów z kaczki
- 20 dag słoniny
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 30 dag masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
marynata
- 1/2 szklanki porto
- kieliszek winiaku
- starta skórka i sok z pomarańczy
dodatkowo
- sos żurawinowy z owocami
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj.
Mięso opłucz i osusz, wątróbkę oczyść z błon. Następnie pokrój wszystko na kawałki i ułóż w salaterce. Zalej marynatą i przykryj. Odstaw na noc do lodówki.
Rozpuść masło. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki. Następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki.
Mięso z marynatą zmiksuj na gładko. Wbij jajka i stopniowo wlej masło. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Formę keksową obłóż plasterkami słoniny i przełóż do niej całą mięsną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez 80 minut. Odstaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Przed podaniem polej sosem żurawinowym.
Z cukinii
Składniki
- 3 średnie cukinie
- cebula
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- namoczona w wodzie kajzerka
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól i pieprz
- po łyżeczce papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano
Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj. Dodaj płaską łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz.
Do odciśniętej cukinii dodaj obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, odciśniętą bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Całość dopraw do smaku pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano.
Masę cukiniową wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 75 minut do zrumienienia.