Reklama

Reklama

Pomysł na pasztet

Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

Pasztet z kapusty

Składniki

  • 70 dag białej kapusty
  • namoczone w wodzie kajzerka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • cebula
  • por
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku

 Cebulę, kapustę i pora pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dosyp pora i kapustę. Przesmaż. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Duś ok. 30 minut. Wrzuć odciśniętą bułkę, jajka, koperek i dopraw gałką muszkatołową. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Z soczewicy

Składniki

  • 30 dag soczewicy
  • 15 dag wieprzowiny
  • 2 plastry słoniny
  • 20 dag pieczarek
  • oliwa
  • 1/2 szklanki bulionu
  • kajzerka namoczona w wodzie
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mielona gałka muszkatołowa
  • cząber
  • majeranek
  • sól i pieprz

 Mięso i słoninę podsmaż w głębokim garnku, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Pieczarki obierz i usmaż na oliwie. Przełóż do mięsa i chwilę podduś. Następnie dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką.

Ugotowaną soczewicę, grzyby i mięso dwa razy przekręć przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku gałką, cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem.

Reklama

Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Następnie napełnij przygotowaną masą. Piecz około godziny w temp. 200°C. Podawaj na zimno lub gorąco z pikantnymi sosami.

Z gęsiej wątróbki z sosem żurawinowym

Składniki

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 20 dag słoniny
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki marynata

  • 1/2 szklanki porto
  • kieliszek winiaku
  • starta skórka i sok z pomarańczy

Składniki dodatkowo

  • sos żurawinowy z owocami

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj.

Mięso opłucz i osusz, wątróbkę oczyść z błon. Następnie pokrój wszystko na kawałki i ułóż w salaterce. Zalej marynatą i przykryj. Odstaw na noc do lodówki. 

Rozpuść masło. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki. Następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki.

Mięso z marynatą zmiksuj na gładko. Wbij jajka i stopniowo wlej masło. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. 

Formę keksową obłóż plasterkami słoniny i przełóż do niej całą mięsną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez 80 minut. Odstaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Przed podaniem polej sosem żurawinowym.

Z cukinii

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • cebula
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • namoczona w wodzie kajzerka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • po łyżeczce papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano

Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj. Dodaj płaską łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz.

Do odciśniętej cukinii dodaj obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, odciśniętą bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Całość dopraw do smaku pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano.

Masę cukiniową wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temp.  180°C przez 75 minut do zrumienienia.

Tradycyjna ćwikła z chrzanem


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy