Pomysł na pasztet
Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.
Cebulę, kapustę i pora pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dosyp pora i kapustę. Przesmaż. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Duś ok. 30 minut. Wrzuć odciśniętą bułkę, jajka, koperek i dopraw gałką muszkatołową. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Mięso i słoninę podsmaż w głębokim garnku, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Pieczarki obierz i usmaż na oliwie. Przełóż do mięsa i chwilę podduś. Następnie dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką.
Ugotowaną soczewicę, grzyby i mięso dwa razy przekręć przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku gałką, cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem.
Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Następnie napełnij przygotowaną masą. Piecz około godziny w temp. 200°C. Podawaj na zimno lub gorąco z pikantnymi sosami.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj.
Mięso opłucz i osusz, wątróbkę oczyść z błon. Następnie pokrój wszystko na kawałki i ułóż w salaterce. Zalej marynatą i przykryj. Odstaw na noc do lodówki.
Rozpuść masło. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki. Następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki.
Mięso z marynatą zmiksuj na gładko. Wbij jajka i stopniowo wlej masło. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Formę keksową obłóż plasterkami słoniny i przełóż do niej całą mięsną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez 80 minut. Odstaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Przed podaniem polej sosem żurawinowym.
Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj. Dodaj płaską łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz.
Do odciśniętej cukinii dodaj obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, odciśniętą bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Całość dopraw do smaku pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano.
Masę cukiniową wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 75 minut do zrumienienia.