1. Piersi kurczaka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa z włoszczyzny obieramy i kroimy na kawałki. Pieczarki przecieramy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Mięso i warzywa zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
2. Mięso wyjmujemy z wywaru, do którego dodajemy mrożony groszek i fasolę. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy 6-8 minut. Przestudzone mięso kroimy w paski.
3. Pieczarki podsmażamy na maśle i dodajemy do warzyw razem z kawałkami kurczaka.
4. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek. Hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i powoli wlewamy do potrawki, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
Wartość odżywcza porcji 650 kcal Białko 37 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 65 g