Powidła śliwkowe
Zamiast kakao i czekolady możesz dodać do powideł 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika lub cztery łyżki dobrej whisky.
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce przełożyć do dużego garnka o grubym dnie, zalać 3 łyżkami wody, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Powidła należy często mieszać, żeby się nie przypaliły, a w razie potrzeby podlać wodą.
2. Pod koniec smażenia owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się rozpuszczą, dodać kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Smażyć jeszcze ok. 50 minut. Powidła powinny być gęste i łatwo odchodzić od łyżki.
3. Jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, ustawić do góry dnem.
Zobacz także: