Reklama

Powidła śliwkowe

Zamiast kakao i czekolady możesz dodać do powideł 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika lub cztery łyżki dobrej whisky.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 40 dag cukru
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 mała paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce przełożyć do dużego garnka o grubym dnie, zalać 3 łyżkami wody, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Powidła należy często mieszać, żeby się nie przypaliły, a w razie potrzeby podlać wodą. 

2. Pod koniec smażenia owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się rozpuszczą, dodać kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Smażyć jeszcze ok. 50 minut. Powidła powinny być gęste i łatwo odchodzić od łyżki. 

3. Jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, ustawić do góry dnem. 

Reklama

Zobacz także:



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy