Powidła śliwkowe z estragonem
Bogactwo świeżych owoców i warzyw daje nam wiele możliwości. Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów.
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj, osusz na papierowym ręczniku, podziel na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.
2.Gdy śliwki puszczą sok, odparuj je przez 2 godziny na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. Smaż, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
3. Pod koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon, cynamon i cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier się rozpuścił.
4. Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temperaturze 150°C.
Zobacz także: