1. Szparagi oczyść, odetnij im końce, opłucz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i potnij na kawałeczki. W garnku zagotuj litr wody. Dodaj przygotowane warzywa i dodaj bulion w proszku. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut.
2. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i pieprzem. Filety wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 5 minut z każdej strony. Z wywaru wyjmij kilka kawałków szparagów z główkami. Resztę warzyw zmiksuj z bulionem, w którym się gotowały. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
3. Usmażone filety pokrój w plasterki. Zupę szparagową rozlej do miseczek. Do każdej wlej porcję śmietany, lekko przemieszaj. Włóż po kilka plasterków fileta kurczaka i odłożone szparagi. Udekoruj trybulą.