Reklama

Pożywna, kremowa, zielona zupa z wkładką

Lekka i smaczna.

Składniki

  • 750 g zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 300 g fileta z kurczaka
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g śmietany kremówki
  • trybula do dekoracji

1. Szparagi oczyść, odetnij im końce, opłucz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i potnij na kawałeczki. W garnku zagotuj litr wody. Dodaj przygotowane warzywa i dodaj bulion w proszku. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut.

2. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i pieprzem. Filety wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 5 minut z każdej strony. Z wywaru wyjmij kilka kawałków szparagów z główkami. Resztę warzyw zmiksuj z bulionem, w którym się gotowały. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Usmażone filety pokrój w plasterki. Zupę szparagową rozlej do miseczek. Do każdej wlej porcję śmietany, lekko przemieszaj. Włóż po kilka plasterków fileta  kurczaka i odłożone szparagi. Udekoruj trybulą.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy