Pożywna zupa z kaszą pęczak
Z kaszy pęczak możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Wypróbuj przepis na sycącą zupę dla całej rodziny.

Składniki
- 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
- cebula
- pietruszka
- marchew
- 10 dag kaszy pęczak
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 3 średnie ziemniaki
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
2. Marchew i pietruszkę pokrój w półtalarki. Ziemniaki - w kostkę. Pęczak przepłucz na sitku zimną wodą. Odsącz.
3. Wrzuć do wywaru warzywa i kaszę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
4. Do gotowej zupy dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Możesz także zabielić ją gęstą śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Zobacz także: