Pożywna zupa z klopsikami
Dania z jednego garnka to świetny pomysł na szybkie, pożywne i pyszne obiady lub kolacje.
Składniki
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 czerstwej kajzerki
- 1 małe jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- olej
- jogurt lub kwaśna śmietana
- 1 listek laurowy
- ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę zalej wodą, odstaw na ok. 10 min. Do mięsa dodaj jajko, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, wymieszaj. Dopraw do smaku. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki.
2. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż 2 min. Dodaj pokrojone warzywa. Smaż 2-3 min. Przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, bulion, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.
3. Na koniec dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie usmaż klopsiki na rozgrzanym oleju. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany i klopsikami.
Zobacz także: