Prosta zapiekanka z ziemniaków
To jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić. Zapiekanka z ziemniaków jest doskonałym pomysłem i na obiad, i na kolację.
Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki (mają być niemal prześwitujące) i wsypujemy do żaroodpornego naczynia. Cebule kroimy w plastry i kładziemy na wierzch. Całość obficie posypujemy solą i pieprzem, mieszamy.
Szklankę sosu pomidorowego wlewamy do większego naczynia. Solimy, wyciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu, około 6 łyżek oliwy oraz kumin rzymski. Można dolać trochę wody.
Mieszamy, następnie całość wylewamy na pokrojone w plastry ziemniaki. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C.
Gdy czas minie, wyjmujemy zapiekankę, otwieramy pokrywę (albo folię aluminiową) i wsypujemy starty, żółty ser. Ponownie wkładamy na 10 minut do piekarnika, by ser się stopił i zarumienił.
Zobacz także: