Proste potrawy z mięsa mielonego
Zabiegana? Z mięsa mielonego możesz szybko przygotować smaczne i pożywne potrawy, które zasmakują całej rodzinie!
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
Natka pietruszki
3 łyżki oleju
400 g mieszanego mięsa mielonego
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, cebulę w krążki. Olej rozgrzać, podsmażać ziemniaki 7 minut, dodać mięso mielone, smażyć kolejne 5 minut. Dodać cebulę, smażyć 5 minut. Doprawić solą pieprzem, gałką muszkatołową, posypać natką.
Składniki:
3 cukinie
Oregano
2 cebule
2 łyżki oleju
600 g mieszanego mięsa mielonego
2 opakowania krojonych pomidorów
Sól, pieprz, cukier
75 g tartego sera żółtego
Cukinię pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Mięso usmażyć na oleju na chrupko, dodać cebulę, posiekane oregano i pomidory, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać ¾ sera.
1/3 sosu wlać do formy, ułożyć plastry cukinii, wlać sos i ułożyć kolejną warstwę (ostania warstwa - sos). Posypać pozostałym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st. C. Smakuje z bagietką.
Składniki:
Pęczek ziół (pietruszka, koperek, bazylia itp.)
1 cebula biała
2 czerwone cebule
700 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz
Słodka papryka
2 łyżki oleju
200 g ryżu
2 jabłka
Pół żółtej papryki
50 g masła
Mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę, bulkę tartą i musztardę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 wałeczków. Smażyć je 7 minut na oleju.
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka pokroić w cząstki, paprykę na kawałki, czerwoną cebulę w krążki. Mięso zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać połowę masła i 1/3 posiekanych ziół. Zdjąć z ognia. Na szpadki nabijać mięso, jabłka, paprykę i cebulę. Posmarować tłuszczem z ziołami, ułożyć na blasze i piec w 175 st. C przez 8-10 minut. Pozostałe masło i zioła zmieszać z ryżem. Podawać z szaszłykami, polane pozostałym masłem ziołowym.
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
Rozmaryn
4 listki szałwii
Natka pietruszki
Pęczek bazylii
1 biała kiełbasa
2-3 łyżki oliwy
300 g mieszanego mięsa mielonego
Sól, pieprz
1 listek laurowy
150 ml wytrawnego wina czerwonego
500 g pomidorów krojonych
200 ml bulionu
400 g penne
2 łyżki masła
30 g tartego parmezanu
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zioła drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć mięso mielone. Dodać cebulę, czosnek, rozmaryn i szałwię. Doprawić sola i pieprzem. Dodać kiełbasę i listek laurowy. Wlać wino. Gotować na mocnym ogniu. Dodać pomidory i bulion, gotować 30 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazylię i pietruszkę dodać do sosu. Makaron wymieszać z sosem. Podawać skropiony stopionym masłem, posypany ziołami i parmezanem.
Składniki:
200 g borówki brusznicy
3 łyżki cukru
Łyżeczka skrobi
2 cebule
Pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
1 jajo
Sól, pieprz
Olej
400 ml bulionu
4 łyżki śmietany
Borówki zagotować z cukrem (3-4 minuty), dodać skrobię zmieszana z łyżką zimnej wody, gotować 1 minutę, mieszając.
Mięso mielone, bułkę, posiekaną natkę, jajko i połowę pokrojonej w kostkę cebuli, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki, porcjami smażyć na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić resztę cebuli, wlać bulion. Gotować 5 minut. Dodać kulki mięsne, śmietanę, 5 łyżek borówek i gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Dekorować natką. Do tego podawać pozostałe borówki.