Prosto z patelni
Przedstawiamy proste w przygotowaniu, szybkie i niezwykle apetyczne: dania z patelni!
Składniki:
500 g pora
50 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju słonecznikowego
400 g mieszanego mięsa mielonego
150 g śmietany
200 ml wytrawnego białego wina
150 ml bulionu
100 g twarogu
Sól, pieprz
250 g mąki
3 jajka
50 g masła
Tarta gałka muszkatołowa
Pora pokroić w krążki, boczek w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone 10 minut na chrupko. Po 3 minutach dodać boczek. Dodać pora. Wlać śmietanę, bulion i wino oraz ser. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 100 ml wody wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać ciasto, aż wyjdą pęcherzyki. Zagotować 4 litry osolonej wody. Ciasto ucierać do wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową i hartować krótko w zimnej wodzie. Kluseczki smażyć 5 minut na maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.
Składniki:
16 mrożonych krewetek (ok 500 g)
200 g japońskiego makaronu Chuka Soba
Sól
Cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 główka kapusty pekińskiej
2 łyżki oleju
Sól
Czarny pieprz
5 łyżek sosu sojowego
150 ml bulionu
Chili w płatkach
Kolendra do dekoracji
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć krewetki 4 minuty, zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojone w kostkę: czosnek, cebulę i paprykę. Dodać makaron i pokrojoną w paski kapustę pekińską. Smażyć 2-3 minuty. Dodać sos sojowy i bulion, gotować jeszcze 3 minuty. Tuż przed końcem gotowania dodać krewetki. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Dekorować kolendrą.
Składniki:
Sok z 1 cytryny
4 jabłka
4 łyżki orzechów pistacjowych
200 g świeżej żurawiny
150 ml soku jabłkowego
4 łyżki cukru
25 g masła
600 g gnocchi (kupne lub przygotowane wg przepisu znajdującego się tutaj)
3 łyżki miodu
Do miski wlać pół litra wody z sokiem z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Kroić w cienkie plasterki i wkładać do wody. Pistacje posiekać.
Sok jabłkowy zagotować z cukrem, dodać żurawinę, odstawić. Jabłka osączyć na sicie. Masło roztopić na dużej patelni, przesmażyć gnocchi (3 minuty). Dodać jabłka, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać miód, żurawinę z sokiem. Podawać na gorąco, posypane pistacjami. Można oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Pół opakowania suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g zielonej konserwowej papryki
150 g salami
125 g sera mozzarella
100 g sera gouda
250 ml sosu pomidorowego
2 łyżeczki rozmarynu
Mąkę, cukier, sól i drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dolać 300-325 ml letniej wody i oliwę, wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 1,5 h pod przykryciem.
Paprykę osączyć, pokroić w plasterki, salami pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Ser Gouda zetrzeć. Żaroodporną patelnię (26-28 cm) natłuścić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną umieścić na patelni i docisnąć do dna tak, aby powstał placek, posmarować połową sosu, nałożyć po połowie wszystkich składników, posypać rozmarynem. Najpierw trzymać na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika na 10 minut. W taki sam sposób przygotować następną pizzę.
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
2 zielone papryki
200 g kabanosów
400 g białej kapusty
2 łyżki sklarowanego masła
400 ml bulionu warzywnego
400 g makaronu Tagliatelle (wstążki)
sól
200 g pomidorów koktajlowych
pęczek pietruszki
150 g Creme fraiche
czarny pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryki w cienkie krążki, kabanosy na plasterki. Kapustę poszatkować. Na sklarowanym maśle mocno obsmażyć kabanosy, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę i paprykę, dodać kapustę i również przesmażyć. Zalać bulionem i dusić 15 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pietruszkę posiekać, pomidory poprzekrawać. Makaron odcedzić i dodać do kapusty. Dodać pomidory i kabanosy. Doprawić solą, pieprzem i gotować dalsze 5 minut, wmieszać pietruszkę. Dekorować kleksem z creme fraiche i pieprzem. Resztę creme fraiche serwować osobno.