Proziaki
Proziaki to chlebki sodowe, które są bardzo popularne na podkarpaciu, szczególnie w okolicach Rzeszowa. Mając kilka składników w krótkim czasie przygotujesz te minichlebki na kolację czy śniadanie. Proziaki można smarować serkiem homogenizowanym, podawać z pastą jajeczną lub twarożkiem, ale też są smaczne tylko z oliwą z solą i pieprzem.
1. Odmierz mąkę i wbij do niej jajko, dodaj sól i sodę oczyszczoną.
2. Dolej kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą haka od robota kuchennego. Ciasto powinno być ciągnące się i lekko klejące do rąk.
3. Przełóż wyrobione ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką, podziel je na około 10 części i z każdej zrób placuszek o grubości około pół centymetra.
4. Patelnię dobrze rozgrzej i z każdej strony podpiecz prozaki, nie używaj do tego żadnego tłuszczu.
Ciasto na proziaki można przygotować wieczorem i przez noc przechować w lodówce, rano tylko je uformować i upiec na patelni. Pyszne i ciepłe śniadanie gotowe!
Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe.
Zobacz także inne pomysły na szybkie śniadania:
Tosty na chmurce przypadnie do smaku każdemu domownikowi.
Nie masz już pomysłów na śniadania dla dzieci? Oto 5 pomysłów!
Może trochę japońskich smaków na śniadanie? Polecamy placki warzywne Okonomiyaki
Zobacz także: