Przepis Jana Kuronia: Imbirowy krem z buraków

Wyśmienita alternatywa dla klasycznego czerwonego barszczu.

Imbirowy krem z buraków
Imbirowy krem z burakówmateriały prasowe

Składniki

  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 5 dużych upieczonych buraków
  • 2 kłącza świeżego imbiru wielkości palca
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku.

Następnie zalej całość bulionem, posól i dodaj pokrojone wg uznania buraki oraz starty na tarce imbir.

Całość zagotuj i od razu zmiksuj.

Dopraw pieprzem i jeżeli trzeba − solą.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Jan Kuroń, "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"
Jan Kuroń, "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"materiały prasowe

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas