Reklama

Przepis Jana Kuronia: Imbirowy krem z buraków

Wyśmienita alternatywa dla klasycznego czerwonego barszczu.

Składniki

  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 5 dużych upieczonych buraków
  • 2 kłącza świeżego imbiru wielkości palca
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku.

Następnie zalej całość bulionem, posól i dodaj pokrojone wg uznania buraki oraz starty na tarce imbir.

Całość zagotuj i od razu zmiksuj.

Dopraw pieprzem i jeżeli trzeba − solą.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy