Przepis Jana Kuronia: Imbirowy krem z buraków
Wyśmienita alternatywa dla klasycznego czerwonego barszczu.
Składniki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 5 dużych upieczonych buraków
- 2 kłącza świeżego imbiru wielkości palca
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku.
Następnie zalej całość bulionem, posól i dodaj pokrojone wg uznania buraki oraz starty na tarce imbir.
Całość zagotuj i od razu zmiksuj.
Dopraw pieprzem i jeżeli trzeba − solą.
Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.
Zobacz także: