Reklama

Przepis na świąteczne ciastka czekoladowe

Świąteczne ciastka to nieodłączny element każdego, świątecznego wieczoru. Idealnie komponują się z zimową herbatą. Przedstawiamy przepis, jak je wykonać.

Składniki

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • Gorzkie kakao 70%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g masła
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczpta soli
  • 150g cukru
  • Łyżeczka olejku wanilinowego

Sposób przygotowania:

200 g pokrojonej czekolady, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia, a w między czasie miksujemy cukier, jajka, sól oraz wanilię.

Miksujemy ok. 7 minut, aby skutecznie napowietrzyć masę. W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę czekolady.

Dodajemy suche składniki, a następnie mieszamy. Całość odstawiamy na ok. 20 minut.

Na wyłożoną papierem blachę, umieszczamy porcje ciasta w niewielkich odstępach.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciastka. Smacznego!

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy