Przepis na świąteczne ciastka czekoladowe
Świąteczne ciastka to nieodłączny element każdego, świątecznego wieczoru. Idealnie komponują się z zimową herbatą. Przedstawiamy przepis, jak je wykonać.

Składniki
- 350 g gorzkiej czekolady
- Gorzkie kakao 70%
- 100g mlecznej czekolady
- 50g masła
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g mąki pszennej
- 2 jajka
- Szczpta soli
- 150g cukru
- Łyżeczka olejku wanilinowego
Sposób przygotowania:
200 g pokrojonej czekolady, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia, a w między czasie miksujemy cukier, jajka, sól oraz wanilię.
Miksujemy ok. 7 minut, aby skutecznie napowietrzyć masę. W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę czekolady.
Dodajemy suche składniki, a następnie mieszamy. Całość odstawiamy na ok. 20 minut.
Na wyłożoną papierem blachę, umieszczamy porcje ciasta w niewielkich odstępach.
Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciastka. Smacznego!

Zobacz także: