Reklama

Przepisy z rzodkiewką

Te pikantne i chrupiące nowalijki warto jadać nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia i... powodzenia w sypialni.

Zawierają one liczne witaminy (C, PP, B1, B2) oraz składniki mineralne (m.in. wapń, siarkę, sód, fosfor, żelazo, magnez). Do tej samej rodziny co rzodkiewka należą rzodkiew i czarna rzodkiew. Ich wspólną cechą jest pikantny, piekący smak, wynikający z dużej zawartości związków siarkowych, które działają bakteriobójczo.

Rzodkiewka to też silny afrodyzjak. Jeżeli marzy ci się upojna noc w sypialni, zjedz pęczek rzodkiewek! Nabierzesz takiego wigoru, o jakim ci się nawet nie śniło. Erotycznej energii zawartej w rzodkiewkach dodadzą żelazo, miedź oraz mangan. Zestaw ten znacznie poprawi ukrwienie narządów płciowych i wzmoże libido.

Reklama

Młode ziemniaki smażone z rzodkiewkami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 pęczek dymki, 2 pęczki rzodkiewek, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, lekko schłodzić i ewentualnie pokroić na mniejsze części. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na połówki. Dymkę posiekać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć ugotowane ziemniaki, gdy zaczną się rumienić, dodać rzodkiewki. Chwilę podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać dymkę. Danie można serwować zarówno samodzielnie, jak też jako dodatek do drugiego dania.

Czas przygotowania: 45 min.

Rzodkiewka zapiekana z szynką

Składniki: 3 pęczki rzodkiewki, 20 dag szynki konserwowej w plastrach, 200 ml. wywaru drobiowego, 150 ml śmietanki 30 proc., 10 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie: Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Sałatka z rzodkiewką i truskawkami

Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, 1 jabłko, kilka truskawek, kilka liści sałaty, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Rzodkiewki i jabłko pokroić w plasterki, truskawki w cząstki. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać udekorowaną liśćmi sałaty.

Czas przygotowania: 20 min.

Rzodkiewki dla dzieci

Dla dzieci po 1. roku życia rzodkiewkę najlepiej utrzeć na tarce i dodać do twarożku lub posypać nią bułeczkę z masłem. Z kolei starszaki z przyjemnością schrupią kilka sztuk jako dodatek do kanapek. Możesz tez przygotować im "ludziki" z jajek i rzodkiewek.

Składniki: jajka ugotowane na twardo, majonez lub twarożek, plastry żółtego sera, plasterki rzodkiewki, oliwki, ziarenka pieprzu, natka pietruszki, szczypiorek, papryka, pomidory, plasterki marchwi, wykałaczki.

Przygotowanie: Muchomorek: jajo przykryte połówki pomidora, kropki z majonezu. Myszka: jajko, uszy z rzodkiewki, wąsy z natki pietruszki, oczy z pieprzu. Kot: Jajko, uszy z marchwi, wąsy ze szczypiorku, oczy z oliwek. Żaglówka: żagiel z żółtego sera, maszt z wykałaczki (na jej końcu papryka), pokład z połówki jaja, morze z sałaty.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: rzodkiewka | afrodyzjaki | nowalijki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy