Reklama

Przepyszny indyk

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • szklanka ryżu
  • 250 g kurek
  • cebula
  • 2–3 gałązki świeżego majeranku
  • 300 g piersi z indyka
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • można dodać również groszek oraz curry

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Trzy minuty przed końcem dodajemy groszek i dalej gotujemy, studzimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a umyty majeranek w miarę drobno siekamy.

2. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w niezbyt grube paski. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso na jasnozłoty kolor. Dodajemy cebulę, majeranek, kurki i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i dusimy 5-7 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 3 minuty, aby odparował nadmiar płynu. 

3. Do garnka z mięsem, grzybami i pomidorami przekładamy ryż z groszkiem, mieszamy. Danie porcjujemy na talerze i podajemy razem z sezonowymi surówkami. 

Wartość odżywcza porcji 380 kcal, Białko 27 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 54 g 


Zobacz również:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: indyk | przepisy | potrawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy