Przepyszny indyk
1. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Trzy minuty przed końcem dodajemy groszek i dalej gotujemy, studzimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a umyty majeranek w miarę drobno siekamy.
2. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w niezbyt grube paski. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso na jasnozłoty kolor. Dodajemy cebulę, majeranek, kurki i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i dusimy 5-7 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 3 minuty, aby odparował nadmiar płynu.
3. Do garnka z mięsem, grzybami i pomidorami przekładamy ryż z groszkiem, mieszamy. Danie porcjujemy na talerze i podajemy razem z sezonowymi surówkami.
Wartość odżywcza porcji 380 kcal, Białko 27 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 54 g
Zobacz również: