Przerażająco pyszne ciasteczka
Do zdobienia ciasteczek użyj cienkiego pędzelka lub wykałaczek. Draże będą się dobrze trzymać, jeśli przykleisz je na lukier.

Składniki
Ciasteczka:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka do podsypania
Lukier:
- 1 białko
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- barwniki żelowe spożywcze
- pisaki cukrowe, draże
1. Zimne masło przesiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, zagnieść, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, foremkami powycinać pożądane kształty. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC, piec ok. 10-12 min, wystudzić.
3. Białko ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier, na koniec wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstały lukier podzielić na części, każdą wymieszać z innym barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka kolorowymi lukrami, drażami itd. Podawać po zastygnięciu lukru.