Przerażająco pyszne ciasteczka
Do zdobienia ciasteczek użyj cienkiego pędzelka lub wykałaczek. Draże będą się dobrze trzymać, jeśli przykleisz je na lukier.
1. Zimne masło przesiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, zagnieść, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, foremkami powycinać pożądane kształty. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC, piec ok. 10-12 min, wystudzić.
3. Białko ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier, na koniec wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstały lukier podzielić na części, każdą wymieszać z innym barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka kolorowymi lukrami, drażami itd. Podawać po zastygnięciu lukru.