Reklama

Reklama

Przerażająco pyszne ciasteczka

Do zdobienia ciasteczek użyj cienkiego pędzelka lub wykałaczek. Draże będą się dobrze trzymać, jeśli przykleisz je na lukier.


Składniki Ciasteczka:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do podsypania

Składniki Lukier:

  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki żelowe spożywcze
  • pisaki cukrowe, draże

1. Zimne masło przesiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, zagnieść, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, foremkami powycinać pożądane kształty. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC, piec ok. 10-12 min, wystudzić.

3. Białko ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier, na koniec wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstały lukier podzielić na części, każdą wymieszać z innym barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka kolorowymi lukrami, drażami itd. Podawać po zastygnięciu lukru.

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy