Przykryj śledzia pierzynką. Goście będą pod wrażeniem

Warstwowa sałatka podawana na zimno coraz częściej gości na polskich stołach.

Kulinarne przepisy na podobne potrawy ze śledzia znane były już pod koniec  XIX wieku
Kulinarne przepisy na podobne potrawy ze śledzia znane były już pod koniec XIX wiekuPicsel123RF/PICSEL
Sałatkę podawać  w taki sposób, aby warstwowa struktura została zachowana i była widoczna
Sałatkę podawać w taki sposób, aby warstwowa struktura została zachowana i była widocznaPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • majonez
  • pieprz
1 min
4

Przygotowanie:

Wymoczone przez kilka godzin śledzie osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki i marchew dokładnie wyszoruj i przełóż do garnka.

Zalej wodą i gotuj do miękkości. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku. Obierz ugotowane na twardo jajka.  Zetrzyj je, podobnie jak warzywa, na tarce o dużych oczkach. Możesz też wszystkie te składniki pokroić w kosteczkę.

W salaterce ułóż warstwami: śledzie, oprószoną pieprzem marchew, majonez, ziemniaki, cebulę, znów warstwę majonezu, buraczki, a na końcu jajka. Wstaw potrawę na dłuższą chwilę do lodówki do "przegryzienia się" smaków.  

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas