Pstrąg z ziołami i salsą verde​

Prosty przepis na smakowity i pożywny obiad z pstrągiem w roli głównej.

Pstrąg z ziołami i salsą verde​
Pstrąg z ziołami i salsą verde​Polsat
Pstrąg z ziołami i salsą verde​ (Ipla/Polsat)

Składniki

  • 1 pstrąg
  • kilka gałązek naszych ulubionych ziół np. tymianek, rozmaryn, oregano
  • szalotka
  • ¼ cytryny
  • 3 ząbki czosnku

na salsę verde

  • 2 garści natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 garść koperku
  • 2 szalotki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroimy szalotkę. Wkładamy ją razem z rozgniecionym czosnkiem i ziołami do przekrojonejryby. Skrapiamy cytryną i wkładamy ją również do środka. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15-10 min (w zależności od wielkości ryby).

Przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki siekamy drobno, dolewamy oliwę i mieszamy. Pstrąga układamy na salsie. Gotowe!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?