Pstrąg z ziołami i salsą verde
Prosty przepis na smakowity i pożywny obiad z pstrągiem w roli głównej.

Składniki
- 1 pstrąg
- kilka gałązek naszych ulubionych ziół np. tymianek, rozmaryn, oregano
- szalotka
- ¼ cytryny
- 3 ząbki czosnku
na salsę verde
- 2 garści natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 garść koperku
- 2 szalotki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy szalotkę. Wkładamy ją razem z rozgniecionym czosnkiem i ziołami do przekrojonejryby. Skrapiamy cytryną i wkładamy ją również do środka. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15-10 min (w zależności od wielkości ryby).
Przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki siekamy drobno, dolewamy oliwę i mieszamy. Pstrąga układamy na salsie. Gotowe!