Ptysie z bitą śmietaną

Słodycz, której nikt się nie oprze! Polecamy wyśmienity przepis na ptysie z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkami.

Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą
Ptysie z bitą śmietaną i czekoladąPolsat
Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą (Ipla/Polsat)

Składniki

  • 250 ml wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 480
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

na nadzienie i dekorację

  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść truskawek
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i solą, następnie zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Dodajemy jajka pojedynczo i mieszając obserwujemy ciasto, by nie było za rzadkie.

Przygotowujemy rękaw cukierniczy i wykładamy brytfankę papierem. Wyciskamy ciasto na papier formując kształt ptysi. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Studzimy.

Ptysie ścinamy góry. Ubijamy śmietanę i wkładamy ją do ptysia. Na czubek kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Do dekoracji użyjemy płatków migdałów.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas