Ptysie z bitą śmietaną
Słodycz, której nikt się nie oprze! Polecamy wyśmienity przepis na ptysie z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkami.
Składniki
- 250 ml wody
- 80g masła
- 1 szklanka mąki pszennej 480
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
na nadzienie i dekorację
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- garść truskawek
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i solą, następnie zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Dodajemy jajka pojedynczo i mieszając obserwujemy ciasto, by nie było za rzadkie.
Przygotowujemy rękaw cukierniczy i wykładamy brytfankę papierem. Wyciskamy ciasto na papier formując kształt ptysi. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Studzimy.
Ptysie ścinamy góry. Ubijamy śmietanę i wkładamy ją do ptysia. Na czubek kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Do dekoracji użyjemy płatków migdałów.