Puch limonkowy

Możesz też zrobić wersję bezalkoholową i pominąć wino w przepisie
Możesz też zrobić wersję bezalkoholową i pominąć wino w przepisie 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g truskawek
  • 2 listki żelatyny
  • limonka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 125 g serka ricotta
  • białko jaja
  • łyżeczka cukru pudru
  • 50 ml czerwonego słodkiego wina

Limonkę przekrawamy na pół. Z jednej połówki ścieramy skórkę, a z obydwu wyciskamy sok, który przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem i otartą skórką, studzimy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i dodajemy do soku z limonki, mieszamy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek ricotta, miksujemy. Białko jaja ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą kremową. Na koniec powoli wlewamy sok z limonki, mieszamy.

Krem przekładamy do czterech schłodzonych pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i ćwiartki. Do owoców dodajemy łyżeczkę cukru pudu i wino, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby aromaty i smaki się wymieszały. Na wierzch pucharków z deserem wykładamy truskawki, podajemy.

Zobacz także:

Domowa depilacja IPLStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?