Puch limonkowy
Limonkę przekrawamy na pół. Z jednej połówki ścieramy skórkę, a z obydwu wyciskamy sok, który przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem i otartą skórką, studzimy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i dodajemy do soku z limonki, mieszamy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek ricotta, miksujemy. Białko jaja ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą kremową. Na koniec powoli wlewamy sok z limonki, mieszamy.
Krem przekładamy do czterech schłodzonych pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i ćwiartki. Do owoców dodajemy łyżeczkę cukru pudu i wino, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby aromaty i smaki się wymieszały. Na wierzch pucharków z deserem wykładamy truskawki, podajemy.
Zobacz także: