1. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy 380 ml soku żurawinowego, dodajemy 5 łyżek cukru, cukier waniliowy i gotujemy 2-3 minuty. Budyń rozpuszczamy w 20 ml soku i wlewamy do rabarbaru. Gotujemy i studzimy.
2. Ryż płuczemy w wodzie. Mleko zagotowujemy z trzema łyżkami śmietany, dodajemy ryż, cukier waniliowy, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 35 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziarna całkowicie wchłoną płyn, a ryż będzie miękki. Studzimy.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Masę marcepanową rozdrabniamy, dodajemy żółtka, trzy łyżki śmietany i wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywno. Masę marcepanową łączymy z ryżem i 1/3 rabarbaru, dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy olejem, przekładamy pudding, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 25 minut w 200ºC. Podajemy z ugotowanym rabarbarem.