Puszyste naleśniki z owocami
Ciasto przed smażeniem odstawić na pół godziny. Do jego przygotowania możesz użyć mleka roślinnego.
Składniki
na ciasto
- po 1 szklance mąki tortowej i mleka 3,2 proc.
- 150 ml wody mineralnej z gazem
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej kokosowy (najlepiej nierafinowany) do smażenia
na nadzienie
- 1 puszka brzoskwiń
- 330 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- mały słoik kwaśnej konfitury (np. porzeczkowej)
- cukier puder i listki melisy do dekoracji
1. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą mineralną, cukrem pudrem i waniliowym oraz żółtkami. Masę delikatnie wymieszać z pianą. Z ciasta smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając przesiany cukier puder. Brzoskwinie odcedzić, pokroić na kawałki.
3. Naleśniki napełnić brzoskwiniami, bitą śmietaną i konfiturą. Dekorować cukrem pudrem i melisą.