Reklama

Puszysty serniczek z borówkową pierzyną

Ciasta z galaretką - uwielbiają je dzieci, ale i dorośli nie odmówią skosztowania tak delikatnego w smaku deseru. Polecamy przepis na sernik z galaretkowym musem borówkowym.

Składniki

  • 420 g ciasteczek owsianych
  • 125 roztopionego masła
  • 4 łyżki żelatyny
  • 750 g mascarpone
  • 660 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 250 g cukru

Składniki na mus borówkowy

  • 600 g borówki amerykańskiej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 op. galaretki – smak owoców leśnych

Sposób przygotowania:

1. Ciastka przeprasuj wałkiem. Wymieszaj je z przestudzonym masłem. Formę o wym. 20 x 30 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą ciasteczkową. 

2. Żelatynę zalej 120 ml gorącej wody. Wymieszaj. Przestudź. Mascarpone wymieszaj z cukrem i połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Porcjami dodawaj do niej mascarpone. Zmiksuj do połączenia. Krem wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki. 

3. Zmiksuj lekko 500 g borówek. Włóż do garnka. Dodaj 80 ml wrzątku, cukier puder i sok z cytryny. Zamieszaj. Gdy mus zacznie wrzeć, wsyp galaretki w proszku. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Przestudź. Gdy masa borówkowa zacznie tężeć, wylej ją na krem serowy. Rozłóż odłożone borówki. Wstaw do lodówki do stężenia. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy