Puszysty serniczek z borówkową pierzyną
Ciasta z galaretką - uwielbiają je dzieci, ale i dorośli nie odmówią skosztowania tak delikatnego w smaku deseru. Polecamy przepis na sernik z galaretkowym musem borówkowym.

Składniki
- 420 g ciasteczek owsianych
- 125 roztopionego masła
- 4 łyżki żelatyny
- 750 g mascarpone
- 660 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 250 g cukru
na mus borówkowy
- 600 g borówki amerykańskiej
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 op. galaretki – smak owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Ciastka przeprasuj wałkiem. Wymieszaj je z przestudzonym masłem. Formę o wym. 20 x 30 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą ciasteczkową.
2. Żelatynę zalej 120 ml gorącej wody. Wymieszaj. Przestudź. Mascarpone wymieszaj z cukrem i połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Porcjami dodawaj do niej mascarpone. Zmiksuj do połączenia. Krem wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki.
3. Zmiksuj lekko 500 g borówek. Włóż do garnka. Dodaj 80 ml wrzątku, cukier puder i sok z cytryny. Zamieszaj. Gdy mus zacznie wrzeć, wsyp galaretki w proszku. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Przestudź. Gdy masa borówkowa zacznie tężeć, wylej ją na krem serowy. Rozłóż odłożone borówki. Wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: