Puszysty sernik

Składniki
- 1 kg zmielonego twarogu
- 25 dag miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- oraz:
- sos wiśniowy z owocami
- mielone migdały
1 godz. 20 min
Przygotowanie
1. Masło ubij, aż będzie puszyste. Ubijając, stopniowo dodawaj po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru.
2. Następnie zmniejsz obroty miksera i wrzuć ser. Połącz składniki i dodaj cukier waniliowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i obsyp mielonymi migdałami. Wyłóż masę serową i wyrównaj wierzch.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temp. 170˚C.
5. Wystudzone ciasto obficie polej sosem z wiśniami.
Zobacz także: