Puszysty sernik z brzoskwinią
Wyjątkowo pyszny.
Składniki
- 25 dag mąki krupczatki
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa serowa
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
- 1 puszka brzoskwiń
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 8 jajek
- 3 łyżki kaszy manny
- 2-3 krople aromatu do ciast
- masło i bułka tarta do formy
- sól
1. Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką.
2. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wystudzić. Brzoskwinie odcedzić, pokroić w kostkę, rozłożyć na upieczonym spodzie. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno z solą.
3. Ser utrzeć mikserem na puch, dodając porcjami żółtka z cukrem, cukier waniliowy, roztopione i wystudzone masło, kaszę i aromat. Na koniec wymieszać z białkami. Masę serową wylać na spód z brzoskwiniami. Piec 60 min w 180ºC.