Reklama

Reklama

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Przepis na niedzielny deser. Jest ponadczasowy i smakuje całej rodzinie.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Składniki na masę

  • 60 dag twarogu
  • 13 dag cukru
  • jasny budyń
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 4 brzoskwinie
  • galaretka

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło i jajko. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki. 

2. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 

3. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i wylep nim spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Ostudź. 

4. Zmielony twaróg wymieszaj z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i jajkiem na jednolitą masę. Wyłóż ją na ostudzone ciasto. 

5. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do stężenia. l Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na plasterki. Poukładaj je na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy