Puszysty sernik z brzoskwiniami
Przepis na niedzielny deser. Jest ponadczasowy i smakuje całej rodzinie.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło i jajko. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i wylep nim spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Ostudź.
4. Zmielony twaróg wymieszaj z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i jajkiem na jednolitą masę. Wyłóż ją na ostudzone ciasto.
5. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do stężenia. l Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na plasterki. Poukładaj je na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki.
Zobacz także: