Puszysty sernik z brzoskwiniami
Przepis na niedzielny deser. Jest ponadczasowy i smakuje całej rodzinie.
Składniki
na ciasto
- 20 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
na masę
- 60 dag twarogu
- 13 dag cukru
- jasny budyń
- łyżka cukru waniliowego
- jajko
- 4 brzoskwinie
- galaretka
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło i jajko. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i wylep nim spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Ostudź.
4. Zmielony twaróg wymieszaj z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i jajkiem na jednolitą masę. Wyłóż ją na ostudzone ciasto.
5. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do stężenia. l Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na plasterki. Poukładaj je na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki.
Zobacz także: