Reklama

Pyszne ciasta z czereśniami

W sezonie każdy może przygotować wyśmienite łakocie z czereśniami. Kto nie ma doświadczenia w ciastach, może zdecydować się na proste muffinki, które zawsze się udają, a kto w ogóle nie ma piekarnika - może przygotować sernik na zimno.

Muffinki z czereśniami  

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

125 g masła

300 g cukru

Szczypta soli

3 jajka

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

12 łyżeczek wiśniówki

250 g mascarpone

250 g twarożku

12 czereśni z ogonkami

Wiórki czekoladowe

Czekoladę posiekać i stopić z masłem na małym ogniu, przełożyć do miski. Dodać 250 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Gotowe muffinki ponakłuwać patyczkiem i skropić wiśniówką. Odstawić, aby ostygły. Mascarpone wyrobić z twarożkiem, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Nakładać na muffinki, dekorować czereśniami i wiórkami czekoladowymi.

Reklama

 

Sernik czereśniowy

Składniki:

25 g masła

100 g ciastek czekoladowych

125 g czereśni lub wiśni

3 płaty żelatyny

275 g kremowego twarożku

75 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

Skórka stara z ½ cytryny

200 g śmietany kremówki

25 g płatków migdałowych

2 łyżeczki dżemu porzeczkowego

2 łyżki dżemu porzeczkowego

Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Umieścić w posmarowanej olejem formie (18 cm O), docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wyrabiać 2-3 minuty za pomocą robota kuchennego. Dodać cukier, sok i skórkę z cytryny. Żelatynę odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 2-3 łyżkami kremu, a następnie z resztą. Śmietanę ubić i również wmieszać. Krem nałożyć do formy, udekorować wypestkowanymi czereśniami, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dżem podgrzać, aby się rozpuścił. Tort uwolnić z formy. Czereśnie posmarować dżemem. Posypać migdałami.

Ciasto śmietanowe z czereśniami

Składniki:

250 g masła

250 g + 4 łyżki cukru

150 g masy marcepanowej

Szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

1 opakowanie cukru waniliowego

6 jajek

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg czereśni

125 g śmietany

Miąższ z laski wanilii

Cukier puder do dekoracji

Tłuszcz do blachy

Masło, 250 g cukru i marcepan utrzeć na kremową masę. Dodać sól, sok z cytryny i cukier waniliowy. Dodać jajko a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto obłożyć wypestkowanymi czereśniami. Posypać 4 łyżkami cukru. Piec w 175 st. C przez 60 minut. 2 jajka, śmietanę i cukier waniliowy ubić i wlać na ciasto po 30 minutach pieczenia. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.




Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy