Pyszne ciasta z czereśniami
W sezonie każdy może przygotować wyśmienite łakocie z czereśniami. Kto nie ma doświadczenia w ciastach, może zdecydować się na proste muffinki, które zawsze się udają, a kto w ogóle nie ma piekarnika - może przygotować sernik na zimno.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
125 g masła
300 g cukru
Szczypta soli
3 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżeczek wiśniówki
250 g mascarpone
250 g twarożku
12 czereśni z ogonkami
Wiórki czekoladowe
Czekoladę posiekać i stopić z masłem na małym ogniu, przełożyć do miski. Dodać 250 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Gotowe muffinki ponakłuwać patyczkiem i skropić wiśniówką. Odstawić, aby ostygły. Mascarpone wyrobić z twarożkiem, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Nakładać na muffinki, dekorować czereśniami i wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
25 g masła
100 g ciastek czekoladowych
125 g czereśni lub wiśni
3 płaty żelatyny
275 g kremowego twarożku
75 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Skórka stara z ½ cytryny
200 g śmietany kremówki
25 g płatków migdałowych
2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
2 łyżki dżemu porzeczkowego
Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Umieścić w posmarowanej olejem formie (18 cm O), docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wyrabiać 2-3 minuty za pomocą robota kuchennego. Dodać cukier, sok i skórkę z cytryny. Żelatynę odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 2-3 łyżkami kremu, a następnie z resztą. Śmietanę ubić i również wmieszać. Krem nałożyć do formy, udekorować wypestkowanymi czereśniami, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dżem podgrzać, aby się rozpuścił. Tort uwolnić z formy. Czereśnie posmarować dżemem. Posypać migdałami.
Składniki:
250 g masła
250 g + 4 łyżki cukru
150 g masy marcepanowej
Szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg czereśni
125 g śmietany
Miąższ z laski wanilii
Cukier puder do dekoracji
Tłuszcz do blachy
Masło, 250 g cukru i marcepan utrzeć na kremową masę. Dodać sól, sok z cytryny i cukier waniliowy. Dodać jajko a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto obłożyć wypestkowanymi czereśniami. Posypać 4 łyżkami cukru. Piec w 175 st. C przez 60 minut. 2 jajka, śmietanę i cukier waniliowy ubić i wlać na ciasto po 30 minutach pieczenia. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.