Pyszne muffinki z kremem budyniowym
Wyśmienite na przyjęcie ze znajomymi lub rodzinną imprezę!
Składniki
na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml mleka
- 1 i ½ łyżki miodu
- 125 ml oleju
- 150 ml maślanki
- 2 jajka
dodatkowe
- 500 ml mleka
- 75 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g miękkiego masła
- konfitura lub dżem morelowy
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzej z miodem. W jednej misce wymieszaj suche składniki. Wymieszaj jajka, olej, maślankę i przestudzone mleko z miodem. Mokre składniki przelej do suchych. Krótko wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
2. Do 100 ml mleka dodaj cukier oraz budyń, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj z wystudzonym budyniem.
3. Muffinki przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj dżemem i połową kremu budyniowego. Wierzchy muffinek udekoruj pozostałym kremem, posiekanymi orzechami i wiśniami.
Zobacz także: