Pyszności z Azji
Z podróży przywozimy nie tylko pamiątki, ale też nowe, ciekawe przepisy. To idealny moment, aby spróbować smacznych, orientalnych dań.
Zupa Pho Bo z wołowiną i dymką
Składniki
- 600 g wołowiny z kością (np. szpondru)
- 150 g wołowej łopatki
- 2 cebule
- 5 małych cebulek dymek
- pół główki czosnku
- sól
- 50 g korzenia imbiru
- 50 ml sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- pieprz papryczka chili garść kiełków fasoli mung 2 łyżki posiekanej mięty i kolendry 1 limonka 500 g makaronu ryżowego
1. Wołowinę z kością zalej zimną wodą. Wsyp 2 łyżeczki soli. Zagotuj, zbierz szum i zmniejsz gaz .
2. Cebulę, czosnek i imbir opal na palniku kuchenki, delikatnie przypalając. Ostudź, obierz ze skórki i dodaj do gotującego się na wolnym ogniu wywaru.
3. Wlej sos rybny, dodaj cukier, ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon i pieprz. Przykryj i gotuj minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej - zupa będzie miała głębszy smak).
4. Wyjmij mięso, a bulion przecedź przez sitko do drugiego garnka. Dodaj dymki (tylko białe części, szczypior posiekaj i odłóż).
5. Ugotuj makaron według instrukcji i rozłóż go do miseczek.
6. Pokrój w paski wołowinę bez kości i ułóż na makaronie, a następnie wlej bulion.
7. Zupę podawaj skropioną sokiem z limonki, z posiekaną papryczką chili, kiełkami fasoli mung, szczypiorem i ziołami.
Sajgonki
Składniki
- 200 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1/2 cebuli
- 1 marchew starta na tarce o drobnych oczkach
- sól
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- posiekana natka, szczypiorek i mięta
- 150 g ugotowanego makaronu sojowego
- olej
- 6 dużych grzybów mun
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 jajko 1 ząbek czosnku papier ryżowy (150 g)
1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, marchew, imbir i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 2 min. Wlej sos sojowy i rybny.
2. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Sparz grzyby mun, posiekaj. Dodaj mięso z warzywami, zioła i jajko.
3. Papier ryżowy włóż do ciepłej wody. Rozciągnij i na każdy płatek nałóż łyżkę nadzienia, zwiń ciasno. Sajgonki smaż na złoto.
Pad thai z kurczakiem, kiełkami i orzeszkami
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g tofu
- 2 szalotki
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 40 ml sosu rybnego
- szczypta chili
- sól i pieprz
- 1/3 pęczka świeżej kolendry i szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- olej
1. Wlej na głęboką patelnię 250 ml wody. Dodaj cukier, sos rybny oraz sól. Gotuj przez 5 minut, a następnie przelej do miski.
2. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż umytego, oczyszczonego z błonek i pokrojonego w paski kurczaka oraz posiekany czosnek i szalotki.
3. Namocz przez 10 minut w wodzie makaron. Odcedź go i dodaj do kurczaka wraz z sosem z miski. Dopraw chili i dodaj orzeszki, smaż przez kilka minut.
4. Pokrój w kostkę tofu i dodaj do potrawy. Poczekaj 3 minuty, a następnie wbij jajka, wymieszaj.
5. Umyj, osusz i dość grubo posiekaj kolendrę oraz szczypiorek.
6. Minutę przed końcem smażenia dorzuć kiełki fasoli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Przed podaniem posyp obficie potrawę kolendrą i szczypiorkiem oraz skrop sokiem z cytryny.
Thai pad z krewetkami
Zamiast kurczaka i tofu możesz użyć krewetek. Skrop je sokiem z limonki kilka minut przed smażeniem. Doskonałym dodatkiem są też krótko obsmażane kiełki fasoli mung, które dodają potrawie chrupkości.
Tradycyjny tajski deser z ryżu i mango
Składniki
- 2 duże dojrzałe mango
- 300 g kleistego ryżu, np. do sushi
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- ziarna białego sezamu lub posiekane orzeszki do posypania
1. Namocz ryż w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Potem odlej wodę, a ryż ułóż na czystej gazie w garnku do gotowania na parze. Podgrzewaj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 min.
2. W garnuszku zagotuj mleko kokosowe z solą i miodem.
3. Ryż przełóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i odstaw.
4. Cztery filiżanki wyłóż folią spożywczą, napełnij ryżem, ubij, a następnie odwróć naczynie na talerzu do góry dnem.
5. Umyte, nieobrane mango przekrój na pół. Pokrój miąższ w kostkę i wywróć skórkę na lewą stronę. Podawaj z ryżem posypanym sezamem lub orzeszkami.