Pyszności z Azji

Zupa Pho Bo
Zupa Pho Bo 123RF/PICSEL

Zupa Pho Bo z wołowiną i dymką

Składniki

  • 600 g wołowiny z kością (np. szpondru)
  • 150 g wołowej łopatki
  • 2 cebule
  • 5 małych cebulek dymek
  • pół główki czosnku
  • sól
  • 50 g korzenia imbiru
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  pieprz  papryczka chili  garść kiełków fasoli mung  2 łyżki posiekanej mięty i kolendry  1 limonka  500 g makaronu ryżowego

Sajgonki

Sajgonki
Sajgonki123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew starta na tarce o drobnych oczkach
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • posiekana natka, szczypiorek i mięta
  • 150 g ugotowanego makaronu sojowego
  • olej
  • 6 dużych grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  •  1 jajko  1 ząbek czosnku  papier ryżowy (150 g)

Pad thai z kurczakiem, kiełkami i orzeszkami

Pad thai
Pad thai123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g tofu
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 40 ml sosu rybnego
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry i szczypiorku
  • sok z 1 cytryny
  • olej

Tradycyjny tajski deser z ryżu i mango

Deser z ryżu i mango
Deser z ryżu i mango123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże dojrzałe mango
  • 300 g kleistego ryżu, np. do sushi
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • ziarna białego sezamu lub posiekane orzeszki do posypania
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?