Pyzy w sosie pieczarkowym
Równie dobre jak pyzy będą kluski śląskie, kopytka lub placki ziemniaczane.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag pieczarek
- 40 dag maślaków
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 duże pory
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Uformować kule i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia.
Oczyścić i pokroić grzyby. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojony w talarki por i maślaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać pół szklanki wody, dusić ok. 15 minut. Zagęścić mąką, zagotować. Wlać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.
Ugotowane pyzy polać sosem, dodać podsmażony boczek i ozdobić natką pietruszki.
Zobacz także: