Reklama

Pyzy w sosie pieczarkowym

Równie dobre jak pyzy będą kluski śląskie, kopytka lub placki ziemniaczane.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag pieczarek
  • 40 dag maślaków
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Uformować kule i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia.

Oczyścić i pokroić grzyby. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojony w talarki por i maślaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać pół szklanki wody, dusić ok. 15 minut. Zagęścić mąką, zagotować. Wlać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.

Ugotowane pyzy polać sosem, dodać podsmażony boczek i ozdobić natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy