Quiche - czyli francuski przysmak

Quiche pochodzi z Francji i jest to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu zrobisz go sama w domu.

Istnieje również lotaryńska wersja tego przysmaku
Istnieje również lotaryńska wersja tego przysmaku123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka śmietany
  • jajko
  • sól
  • masło

na farsz

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • l ząbek czosnku l olej

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce (pół godziny).

2. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oleju. Dodaj fasolkę. Smaż bez przykrycia około 15 minut. 

3. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmaruj masłem, rozłóż rozwałkowane ciasto i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym przez 15 minut w temperaturze 70°C. 

4. W tym czasie jogurt ubij mikserem z jajkami, dopraw szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Dodaj fasolkę oraz starty parmezan.

5. Na podpieczony spód wylej masę i wstaw jeszcze raz do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 70°C.  Przed podaniem posyp koperkiem.  

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?