Quiche - czyli francuski przysmak
Quiche pochodzi z Francji i jest to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu zrobisz go sama w domu.

Składniki
- 2 łyżki masła
- 10 dag mąki
- łyżeczka śmietany
- jajko
- sól
- masło
na farsz
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- bazylia
- sól i pieprz
- l ząbek czosnku l olej
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce (pół godziny).
2. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oleju. Dodaj fasolkę. Smaż bez przykrycia około 15 minut.
3. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmaruj masłem, rozłóż rozwałkowane ciasto i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym przez 15 minut w temperaturze 70°C.
4. W tym czasie jogurt ubij mikserem z jajkami, dopraw szczyptą soli, pieprzem i bazylią. Dodaj fasolkę oraz starty parmezan.
5. Na podpieczony spód wylej masę i wstaw jeszcze raz do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 70°C. Przed podaniem posyp koperkiem.
Zobacz także: