Quiche z porem
Potrawy z piekarnika smakują niemal każdemu. Wiele z nich można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj przepis na lekki quiche z porem i serem.
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy posiekaj nożem mąkę z masłem i solą. Dodaj jajko, wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na godzinę do lodówki.
2. Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym serem. Dodaj posiekany drobno czosnek, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę wysmarowane masłem tak, by brzegi były wysokie na ok. 3 centymetry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 10 minut.
4. Boczek pokrój w słupki, por w plasterki i podsmaż na maśle.
5. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto i zalej masą śmietanowo-serową.
6. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ok. 30 minut. Quiche podawaj lekko przestudzony.
Zobacz także: