Reklama

Raclette z patelni z ziemniakami

Raclette to regionalna potrawa szwajcarska, jest niezwykle szybka i prosta.

Składniki

  • 600 g sera raclette
  • 1 kg ziemniaków podobnej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • dodatki do wyboru: korniszony, cebulki i czosnek marynowane, wędliny, oliwki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i piec w mundurkach przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Na patelni rozpuszczać ser raclette do momentu, aż lekko się przypiecze.

Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i ułożyć na talerzu wraz z dodatkami. Tuż przed podaniem polać je rozpuszczonym z serem i drewnianą szpatułką zeskrobać także przypieczoną skorupkę.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy