Reklama

Racuchy z jabłkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • 2–3 jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia

1. Pół szklanki mleka mieszamy z roztartymi z łyżką cukru drożdżami i łyżką mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy, łączymy z rozczynem, pozostałym mlekiem, cukrem, jajami i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło.

2. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, formując placuszki. Smażymy z obu stron.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy