Ragout z indyka
Potrawa jednogarnkowa, podobna do gulaszu. Wywodzi się z Francji.
Przygotowanie:
Piersi z indyka umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, po czym wyciągnąć go z patelni i odłożyć obok.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki, marchewki, cebulę. Je również odłożyć na bok.
Do tłuszczu dołożyć masło i obsmażyć indyka, oblać go brandy i zapalić.
Przełożyć podsmażonego indyka do garnka, dodać bulion, koncentrat pomidorowy, warzywa i przyprawy.
Dusić ok. 1,5 godz. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie potrzeba, uzupełnić wodą. Na koniec zagęścić mąką.
Zobacz także: