Ragout z indyka
Nadaj trochę kulinarnych kolorów szarej jesieni. Polecamy przepis na kolorowe ragout z indyka według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- pierś indyka
- gałązka rozmarynu
- masło lub olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- bulion drobiowy do podlania
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka śliwek marynowanych
- 3 łyżki zalewy ze śliwek
- 1 papryczka chili
- sól
do podania
- kiszona papryka z kapustą
Przepis pochodzi z 314. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski, dorzucić igiełki rozmarynu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Papryki wyczyścić, pokroić w dużą kostkę. Cukinię też pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Smażyć przez chwilę, podlać wywarem. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Wrzucić śliwki, wlać trochę zalewy. Przyprawić pokrojoną w krążki papryczką chili oraz solą. Udekorować rozmarynem. Na stół podawać na patelni. Serwować z kiszoną papryką, faszerowaną kiszoną kapustą.