Ravioli z bobem i fasolką szparagową

Składniki
na ciasto
- 350 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 220 ml wody
na farsz
- 330 g mrożonego bobu
- 2 ząbki czosnku
- 130 g sera typu feta lub bryndzy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
dodatkowe
- 1 op. mrożonej fasolki szparagowej
1. Z mąki, soli, oliwy i wody, zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, żeby nie wyschło.
2. Rozmrożony bób ugotuj. Ostudź i obierz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser i pieprz. Wszystko zmiel, ale tak, by były grudki.
3. Rozwałkuj ciasto i podziel na dwie części. Co 3 centymetry nałóż łyżeczką farsz. Przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij. Radełkiem lub nożem wykrój kwadratowe pierożki. Gotuj je przez ok. 4 min.
4. Podawaj ravioli z ugotowaną fasolką szparagową, posypane parmezanem.
Zobacz także: